woensdag 26 januari 2011

wij hebben geen hypotheekrente aftrek..

Het H woord. Een student heeft er een zogezegd broertje dood aan. Een maatregel die niet van toepassing is op studenten. Het verband is misschien moeilijk te zien tussen student en hypotheken.

Echter is het zo dat het kabinet zojuist heeft aangekondigd dat er veranderingen gaan doorgevoerd worden in het onderwijs. In de eerste plaats lijkt iedereen dit het een goed idee te vinden, en in beginsel is dat ook zo.

Ik neem mijn eigen situatie even als voorbeeld, ik ben 2e jaars student small business & retail management, een economische opleiding op Inholland Haarlem waar de nadruk ligt op ondernemen. Ontzettend boeiend om te zien hoe enthousiast iedereen omgaat met ideeën en het eventueel starten van een onderneming.

Dit is helaas niet mijn eerste studie, na 2 andere studies ben ik er pas achter gekomen wat echt de richting voor mij was en waarom dit zo was. Allereerst heb ik International business management gedaan, prima opleiding als je de rest van je leven "Corporate Bitch" wil zijn, daar had ik geen behoefte aan. De 2e kans was commerciële economie, was al meer in mijn straatje maar helaas had ik te weinig motivatie op kunnen bouwen(door oa. tegenvallende resultaten) om er echt even voor te werken. Daar komt bij dat je zogenaamde SLB'ers(studieloopbaan begeleider) hebt op Inholland. Die had ik het hele jaar 1 keer gezien.

Uiteindelijk dus small business & retail management, maar waarom dan? Simpelweg omdat ik met mensen gesproken had die op de opleiding zaten en niet met een docent die op de open dag een verkoop praatje aan het houden was. Dit beseffen mensen vaak niet, een open dag op een hogeschool is ervoor om zieltjes te winnen, want meer aanwas betekent meer geld voor Inholland. Echter vergeten de docenten te vertellen hoe de opleiding echt is en daardoor krijg je een vertekend beeld van een opleiding wat leidt tot verkeerde studie keuzes. ( Een middel om de juiste te vinden is het bedrijfje van een klasgenoot: maak je studie keuze.nl ). Mijn advies is: Wees oprecht tegen studenten tijdens een open dag zodat zij de passende keuze maken ipv. een vertekende keuze.

Dan nu de komende plannen, De overheid wil het onderwijs stimuleren door studenten die te lang doen over hun opleiding financieel "stimuleren" om hun opleiding sneller af te maken. Een bizar idee, studenten weten vaak niet eens goed wat hun financiele positie is laat staan dat ze ineens 3000 euro hebben. De staatssecretaris zegt: "dit kan ook betaald worden in de vorm van een lening en afhankelijk van toekomstig inkomen terug betaald worden", dit zijn dus volledig zinloze acties. Het enige wat hiermee bereikt wordt is de student in meer schulden. Lijkt mij niet de bedoeling.. Daarnaast krijgt de school een nog slechtere prikkel: "ook scholen die studenten in huis hebben die er te lang over doen moeten een boete betalen die eveneens 3000 euro is" aldus de staatssecretaris. Dit lijkt mij helemaal de foute prikkel, kijk naar de afgelopen tijd bij Inholland, geef de school een prikkel om mensen af te laten studeren voor geld en "huppa "Theo" deelt bij Media entertainment management diploma's uit".

Mijn advies voor het kabinet en de regering is de volgende: Bespaar eens op andere dingen dan een ordinaire belasting maatregel voor studenten en scholen, management bij de scholen bv. Een andere besparing die mij goed lijkt is op het potje "gebouwen", in Haarlem staat een pand van (naar horen zeggen) over de 100 miljoen. Had het niet voor de helft gekunt?

Geld besparen ok! maar bespaar op de dingen die goed zijn voor het onderwijs en niet om gewoon meer geld te verkrijgen, ookals beloof je dat terug te geven aan de scholen..(waarom dan in godesnaam een boete voor de school)

Eens of oneens? laat een reactie achter!

dinsdag 25 januari 2011

Show & Share

Een aantal jaren geleden heb ik advies beleidsplan geschreven samen met twee medestudenten. Een aantal punten waar mensen zoals ik, studenten, tegen aanliepen bij Inholland Haarlem. Punten als sportfaciliteiten(die wel aanwezig zijn maar niet gebruikt worden) werden aangehaald maar ook punten als "creative sessions" en "masterclasses" werden als suggestie geboden.

De meneer en mevrouw in kwestie waar toen mee gesproken hebben, hebben het plan toen volledig afgebrand, echter zien wij beetje bij beetje toch veranderingen doorgaan die verdomd veel lijken op onze suggesties. Jammer voor mij dat ik de credits niet krijg, maar toch lof voor het oppakken van deze zaken.

Op dinsdag 25 januari 2011 heeft Inholland zich laten zien zoals het zou moeten zijn. Zij hadden het zogenaamde "Show & share" georganiseerd, begonnen als studiedag, uitgegroeid toch volwaardig congres. Een aantal grote sprekers en een aantal kleine workshops vulden het dagprogramma. Waaronder een aantal grote namen zoals oa. Prem Radhakishun. Net zo belangrijk vond ik de speech van Richard Gerver over onderwijs en de daarbij behorende ontwikkeling of in dit geval stilstand.

Richard Gerver vertelde een aantal anekdotes uit zijn leven die een voorbeeld waren van hoe het onderwijs nu is. In de afgelopen 50 jaar is er weinig veranderd, de leraar/docent zet een bepaalde spelregel uit voor het behalen van toetsen, de leerling geeft het juiste antwoordt en haalt de test. Echter waren er uitzonderingen zo omschreef hij een leerling "Clint" die volgens de juf nooit deed wat hem gevraagd werd. De opdracht die week was omschrijf hoe het leven van een schildpad zou zijn in gedicht vorm (9 jarige leerlingen moesten dit doen, met als doel empathie te leren), "Clint" deed niet wat hem gevraagd werd, echter maakte hij een gedicht die voorgelezen werd door dhr. Gerver dat zo ontzettend goed was dat volgens de regels hij gefaald had maar dat het eigenlijk fantastisch was. Les uit deze anekdote: "Denk als school/Docent niet altijd binnen de afgezette antwoorden, sta open voor prestaties die misschien fout lijken maar eigenlijk ontzettend goed zijn.

De tweede lezing werd gegeven door Prem Radhakishun, de beroeps provoceur. Een fantastische lezing, eens of oneens hij weet bij iedereen het knopje "tilt" te raken en daardoor een goede discussie op gang te brengen. Na een aantal anekdotes over volgens de regels leven versus anti-reglementair leven, kwam de discussie op zijn uitlatingen over een Volkskrant medewerker die hij had beledigd tijdens een uitzending van De wereld draait door. Deze discussie vond ik bijzonder interessant en deed dan ook mee, omdat ik hier toch wel een mening over had, dingen als "verantwoordelijkheid" en daadwerkelijke woorden tegenover interpretatie van woorden kwam hevig tot een eind door storende microfonen(jaaa daar had Inholland toch wat meer aan uit moeten geven).

Prem sloot af met een verhaal over "Renegade". De mensen die altijd buiten de groep zitten en niet in voorgesorteerde hokjes geplaats kunnen worden. Een goede anekdote met voor mij als les: "durf af en toe niet alles volgens de regels te doen maar ga buiten de geijkte paden".

Wat kan men concluderen uit deze dag? Inholland is op de goede weg! Ik heb Doekle Terpstra ook nog aangeschoten en mij voorgesteld(hij is via via een bekende), direct vroeg hij mij of ik tevreden was bij Inholland en of ik op of aanmerkingen had. Dit getuigd van goede wil en inzet. In mijn ogen heeft Inholland een nieuw hoofdstuk aangeslagen en hopelijk kunnen zij dit voort zetten.

Mocht Inholland mijn mening als betrokken student waarderen, dan ben ik altijd in voor een gesprek. Dat heb ik overigens ook Doekle Terpstra verteld. Tot zover de veren in de reet van Inholland(wat ook wel eens gedaan mag worden).

woensdag 19 januari 2011

The Headcam

Een jaar geleden had ik een idee, zoals zoveel studenten wel eens hebben. Een idee voor een bedrijfje, niet het nieuwe Virgin Enterprise, gewoon een leuk bedrijfje voor wat extra centjes.

Het idee was als volgt ontstaan; Wat doet een accountmanager bij bedrijf X, wat doe persoon Y de hele dag? Waarom kunnen we dat niet filmen?

Een cameraatje op je hoofd monteren en dan je dag/situatie filmen. Dit soort dingen wordt steeds populairder kijk bijvoorbeeld naar dumpert.nl.

De toepassing in mijn hoofd was als volgt, een festival, wat is een betere promotie dan laten zien hoe het daadwerkelijk is. Monteer bij 5 mensen een camera op hun hoofd en laat zij naar het festival gaan. Laat hen alles automatisch filmen, vervolgens monteren en dan een promotie filmpje leveren(in opdracht) aan de festival organisatie.

Het nadeel van dit idee is, iedereen kan het doen. Je neemt een stuk elastiek en je monteert er een cameraatje op. Niet alleen op festivals is dit interessant maar in alle situaties, zoals eerder genoemd bij bedrijven. Een bedrijf zoekt iemand voor een bepaalde functie, wat is een betere manier dan letterlijk laten zien wat de functie omschrijving is.

Het idee heeft allerlei haken en ogen natuurlijk en is commercieel uit te voeren. Echter is dit wel een grappig idee. Dit soort dingen worden dagelijks bedacht door studenten. De een nog onzinniger dan de ander, maar soms zitten er pareltjes tussen.

Een aantal jaren geleden is er een jongen geweest die ook small business & retail management bij de Hogeschool van Haarlem, het idee had om taartenwinkel op te starten. Een bedrijf waar je een taart besteld en af laat leveren op het gewenste adres. Klinkt misschien als niet plausibel maar het is inmiddels een goed lopend bedrijfje.

Naar mijn mening zouden hogescholen en universiteiten studenten moeten stimuleren en helpen in het ontwikkelen van ideeën of bedrijfjes. Een mens leert het meest door ervaringen gedurende zijn leven. Laat een student proberen, als het mislukt, dan mislukt het maar de ervaring is al opgedaan.

In je leven is er nooit een weggegooid jaar, je leert van iedere ervaring..

Albert heijn

Op 13 januari 2011 overleed Albert Heijn, althans zijn kleinzoon. Ik vond het toch belangrijk hier iets over te zeggen. Veel mensen vergeten hoe belangrijk deze kleinzoon is geweest voor de AH zoals wij die nu kennen en voor de maatschappij van nu.

Na een machtsstrijd kwam hij aan de macht binnen het familie concern, dat toen ong. 1000 werknemers telde. Zodra hij de touwtjes in handen kreeg bij de winkelketen begon hij met het innoveren van de winkelcultuur in Nederland. In die tijd deed de huisvrouw boodschappen bij de verschillende speciaal zaken. Albert Heijn zag al snel dat dit beter kon door alles in een huis aan te bieden.

Hij begon met het introduceren van koelkasten, hierdoor kon de huisvrouw(die bij hem altijd centraal stond) boodschappen voor meerdere dagen kopen. Nou hoor ik u denken, dat was puur eigen belang hij kon er meer omzet mee behalen. Klopt, maar hij was wel de idealist die ik omschrijf.

Het 2e wat had zo slim introduceerde was de streepjescode, nooit meer alle prijzen uit je hoofd kennen of alle producten. Makkelijk shoppen, en dat deed hij echt uit ideologisch oogpunt.

Wat mij zo raakt in dit hele verhaal is dat die man zoveel voor "ons" betekent heeft. Door zijn toedoen groeide Albert Heijn uit tot een winkelketen met overal winkels en meer dan 80.000 werknemers. Daarnaast was het ook mijn eerste werkgever, EN ze hebben het beste medewerkers beloningsbeleid aller tijden.

Ik noem een winst-uitkering, personeelskorting, 13e maand, opslag bij werkverband van meer dan een jaar. Allemaal aspecten die ook minder hadden gekund, maar Albert Heijn vondt dat zowel de huisvrouw en de medewerkers tevreden moesten zijn. Customer care, iets wat sommige bedrijven wel eens vergeten.

Dit artikel is dus ook een oproep aan bedrijven. Zorg dat je klant centraal staat! Hierdoor zul je tevreden klanten hebben en uiteindelijk meer omzet!! Nederland is een groot man verloren op 13 Januari, iemand waar veel bedrijven en ondernemers van kunnen leren..

ik zou zeggen, teken het condoleance register: Condoleance Register Albert Heijn

dinsdag 18 januari 2011

Das Beste, Oder Nichts..

Laats zag ik op tv de nieuwe reclame van Mercedes-Benz( Das Beste Oder Nichts.. ) , Over 125 jaar Mercedes-Benz. Buiten dat zij fantastische auto's produceren maken ze in Stuttgart geweldige reclames.

Een aantal jaar geleden ben ik bij de fabriek en het museum geweest. Een schitterend museum, wat overigens echt een aanrader is, zowel op architecturale aspecten als auto gebied. Het laat zien hoe innovatief en sterk dat bedrijf is. Dit uit zich weer in de reclames van Mercedes.

Een aantal jaar geleden, bij de introductie van de nieuwe SL hadden zij in hetzelfde thema zo'n reclame (zie: Make a Wish ). De sfeer die gecreëerd wordt is fantastisch, boodschap: Mercedes rijden is geweldig in alle opzichten.

Het is ook een plezier om in een mercedes te rijden(mits je op het kamp woont en graag met foute velgen en geblindeerde ramen rijdt). De vraag is, hoe maak je een reclame voor je merk met als onderdeel reclame voor de auto, Mercedes lukt het keer op keer.

Ik omschreef al in een eerder blog dat authenticiteit belangrijker wordt, zie de mercedes reclames. Ze benadrukken niet dat ze de mooiste zijn of de goedkoopste. Ze verkopen het gevoel, de luxe en de kwaliteit van 125 jaar ervaring.

In alle jaren dat ze bestaan is al te zien in hun auto's dat ze vooruitstrevend zijn, kijk naar de ontwikkeling van modellen( 300 SL gullwing bv) daarbij werd niet gekozen voor de makkelijkste of de goedkoopste oplossing op het gebied van design. De nadruk ligt op "Das Beste, Oder Nichts", en dat is nog steeds zo..

P.S. Hier nog zo'n mooie reclame: Follow Your Star (blijft kijken tot het eind..)

maandag 17 januari 2011

Stambomen

Op zondag 16 januari bedacht ik mij dat ik een aantal jaren geleden van mijn oma een aantal documenten had gekregen. Deze documenten waren geboorteakten, trouwakten en sterfterapporten van directe of indirecte familie.

Ik dacht daar moet ik weer eens iets mee gaan doen, And so I did.. Ik heb een programma gedownload, Family tree for Mac, en ben aan de slag gegaan. Oma's, Opa's, oom, tantes met allemaal namen die hetzelfde zijn of bijna hetzelfde, dat maakt het zo lekker makkelijk namelijk.

Zo heb ik diverse Arie's Hendrik-derk(of dirk) en antonie's in mijn familie. Allemaal vaders en zonen van elkaar. Het lastige is dat akten vinden, voorbeeld, je vindt er 1 Hendrik van den Hoff trouwt met mevrouw X in 1872, maar wacht had vader Arie niet 2 zoons die beide Hendrik heten? Precies dat soort problemen heb ik dus.

Echter is het wel heel boeiend en dat is ook de reden dat ik het ben blijven doen, ik zit "pas" in 1782. Van deze persoon Gerritje Arissen, vrouw van Hendrik van den Hoff geboren te Heteren, heb ik wel de namen van de ouders maar niet de geboorte data.

Een probleem waar je tegenaan loopt tijdens dit private onderzoekje is de beperking van het menselijk geheugen, zo hadden wij oom Aar in onze familie, broer van mijn overgroot opa als het goed is. Oom Aar werkte op de Blauwe tram te Haarlem en schopte het uiteindelijk tot stationschef van de Tempeliersstraat(ook in Haarlem). Er bestaan allerlei verhalen over hem van verschillende personen, wel een vrouw maar geen kinderen, geen vrouw en geen kinderen etc. Je ziet het dilemma.

De oplossing zou je zeggen ligt in gemeente archief, klopt inkijken kost geld en kan niet zomaar. Daarnaast worden geboorten pas na 100 jaar vrijgegeven, echter huwelijken al na 75 en dood al na 50 jaar, raar vind je niet? Stel ik ben geboren in 1912 en getrouwd in 1936 en gestorven in 1980, dan is bekent dat ik gestorven en getrouwd ben maar dat ik volgens de openbare gegevens nog niet geboren ben..

Ik ga door met de zoektocht. Ik ga uitzoeken wie oom Aar was en wie Hendrik-dirk(of derk) was hoe dan ook. Ik zal dus een dezer dagen naar Heteren moeten om daar de archieven in te duiken.

Je weet wat ze zeggen: "je kunt pas weten wie je bent, als je weet waar je vandaan komt". Overigens knoopt dit aan met mijn economische visie, authenticiteit en heritage doen het goed tegenwoordig..

zondag 16 januari 2011

Geweld door Politie te snel, te hard?

Tijd geleden sinds mijn laatste artikel op deze site, echter vond ik het tijd om weer eens wat op te schrijven, al was het maar omdat ik dingen vergeet.

Afgelopen vrijdag(op zaterdag) werd ik rond 2 uur 's nachts gebeld door een vriend. Een vriend van mij was in elkaar geslagen door de Politie. Dit schetste mijn verbazing, zeker omdat in de 3,5 jaar dat ik deze jongen ken, nog nooit gezien heb dat hij betrokken was geraakt in wat voor agressie dan ook. Helaas was ik niet bij de situatie aanwezig, misschien echter ook wel goed..

Ik ben erg benieuwd naar het verhaal achter deze situatie. Vrienden zeiden dat er weinig aan vooraf gegaan was voor dit geweld, uitgaande van die situatie is het onacceptabel dat politie geweld gebruikt in deze maten voor de ondervraging van een "verdachte".

De vriend in kwestie heeft een aantal blauwe plekken en een blauw oog door een aantal stokslagen en knietjes van de politie. Toen begon ik te denken aan incidenten die ik mij kon herinneren als bijstaander, het viel mij op dat er snel relatief hard geweld werd gebruikt door politie agenten. Ik krijg dan ook vaak de indruk dat de agenten die op zaterdagavond moeten werken en stel gefrustreerde malloten zijn. Ik denk dat bv. even terug aan het incident met de fietser in de zijlstraat( Politie pakt man hard aan)
dan kun je zeggen hij had het aan kunnen zien komen door zijn gedrag, echter ben ik van mening dat dit anders opgelost had kunnen worden.

Mijn zorg is dus het volgende, gebruikt de Politie niet te snel geweld uit onmacht om een situatie onder controle te krijgen? Ik denk van wel, opzich begrijpelijk vanuit hun optiek maar zorgelijk in de mijne. Geweld van agenten moet dubbel zo hard aangepakt worden zegt men, zou geweld door agenten niet ook hard aangepakt moeten worden?

Ik ben van plan het er niet bij te laten zitten, vandaar deze blog-ingave. Wellicht het Haarlems dagblad bellen of de lokale politiek inschakelen. Echter ben ik bang dat doordat het hier om politieagenten gaat er weinig aan gedaan zal worden, zij worden nou eenmaal als onschendbaar en altijd correct gezien. Mijn vertrouwen in "oom agent" staat op een ontzettend laag pitje, naar mijn idee zijn ze veredelde parkeerbeheerders, bonnetje hier bonnetje daar en een hoop rapporten schrijven maar weinig echt aanpakken..