maandag 14 februari 2011

Het vrijgeven van koop zondagen


Vandaag is bekend geworden dat gemeenten en MKB-Nederland het wetsvoorstel steunen van Boris van der Ham en Ineke van Gent over het vrijgeven van de koopzondagen. De vraag is of deze vrijgeving ons voorspoed zal brengen of voor veel mensen een flinke strop zal zijn.

Ik zal uitleggen wat ik bedoel. Een winkel is vandaag de dag vaak onderdeel van een keten, denk hierbij bijvoorbeeld aan Zara's H&M's en de Jack&Jones van deze wereld. Deze winkels zullen wellicht profiteren van het vrijgeven van koopzondagen, omdat er simpelweg meer tijd is om producten te verkopen.
Ik zie echter ook niet direct het voordeel voor deze bedrijven. Een wijs man zei ooit: "A Dollar can only be spent once, therefor all product are substitutes for an other".  En daar zit wat in. Mensen verdienen maar een keer dezelfde euro. Als je hier een broek van koopt kun je er niet ook nog een brood van kopen. Het is dus maar de vraag of het meer omzet zal creĆ«ren als je ineens iedere zondag open bent. Het gevolg van  deze beslissing is dus dat steden waar voornamelijk ketens de dienst uitmaken vrije koopzondag zullen krijgen.

Voor kleinere ondernemers is er een heel ander probleem. Stel je bent ondernemer van een kleine mode zaak in een stad als Haarlem. Je staat zelf de hele week in de winkel en zondag en maandag zijn de dagen dat je vrij bent. Naast jezelf heb je nog twee part-time werknemers in dienst, een student en een moeder van twee kinderen. Als beide part-timers niet in staat zijn op zondag te werken heb je een probleem. Wie gaat er dan zondag in de winkel staan om op te boksen tegen de ketens die steeds meer omzet wegsnoepen van de kleine ondernemers? Juist de ondernemer zelf zal dan gedwongen worden te werken op die dagen, ervan uitgaande dat er een standaard bezetting is van twee. 

Het argument van de politiek is dan de volgende; "de winkelier zal zelf beslissen of hij open gaat en welke dagen hij dicht is". Helaas heeft de kleine ondernemer in werkelijkheid geen keus. Omdat de ketens open zijn moet hij ook wel zijn deuren openen op zondag en waarschijnlijk moet er extra personeel aangenomen worden speciaal voor die dagen, wat veel geld kost. Daarnaast kun je je afvragen of het zin heeft dat de ondernemer dan zondag open is en vervolgens ter compensatie van de kosten zegt “dinsdagen zijn slecht dus ik ga dan dicht.”. Het probleem daarvan is, dat mensen dan naar de stad gaan en gefrustreerd raken omdat slechts de helft van de gewenste winkels open is en dat er onduidelijkheid onstaat over de openingstijden van de winkels.

Het argument van de Christen Unie en de SGP vind ik een diskwalificatie op zichzelf. Zij zeggen dat de winkels dicht moeten blijven omdat zondag een religieuze rustdag is. Mijn vraag is dan; hoeveel mensen geloven er nog, en hoeveel van die mensen irriteert zich aan het feit dat de winkels open zijn op zondag (Urk en Staphorst niet mee geteld)?

Mijn mening is dus: "handen af van de openingstijden"!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten